fbpx
Vælg en side
Forskudsopgørelse

Forskudsopgørelse vs. selvangivelsen

Din forskudsopgørelse er forhistorien til selvangivelsen. Men det er altid selvangivlsen, der løber med opmærksomheden. Når Skat åbner for indberetning af selvangivelsen i marts måned, medfører det altid en stor bevågenhed, og der er garanti for ventetid for at se sin selvangivelse de allerførste dage.

Forskudsopgørelsen er dog grundlaget for selvangivelse, og i dag vil vi se nærmere på, hvordan du som virksomhedsejer (af enkeltmandsvirksomhed) bruger forskudsopgørelsen klogt og aktivt.

Forskudsopgørelse, når du har enkeltmandsvirksomhed

Når du er selvstændig og har en enkeltmandsvirksomhed, så kan du faktisk bruge din forskudsopgørelse aktivt i forhold til din forretning.

Når man starter ud som selvstændig (i en enkeltmandsvirksomhed), så skal man ændre sin selvangivelse til en udvidet selvangivelse. Det tyder helt lavpraktisk, at du nu skal til at betale b-skat, og ikke a-skat, som man gør som lønmodtager.

B-skatte raten betales i 10 rater over året (juli og december er betalingsfrie) 👛

B-skatteraterne beregnes ud fra de oplysninger, der er lagt ind i selvangivelsen. Hvis du har lån, ejer bolig og disse ting, er foruddefineret på din selvangivelse, og det kommer vi ikke nærmere ind på i dette indlæg. Men vi tager derimod fat i det, der er vigtigt som virksomhedsejer – nemlig overskud/underskud af virksomheden.

Det er her, du kan bruge din forskudopgørelse aktivt. Når man starter sin virksomhed, er det svært at gætte på, hvor virksomhedens overskud lander henne. Derfor er det en god ide at lave et budget, men det er en helt anden snak, som vi tager en anden dag👩‍💻

Når du starter, så sæt overskud af virksomhed lavt (med mindre du allerede har store ordrer i ordrebogen, så skal du naturligvis tage udgangspunkt i det), men hvis du starter op,og ikke har en masse kunder eller ordre, så start lavt.

Et eksempel:

Sæt evt. overskud af virksomhed til 10.000 kr., så bliver det af dette, dine b-skatte rater beregnes ud fra. Du skal derfor ikke betale så høje rater, som hvis du fra starten har angivet at dit overskud bliver 100.000 kr.

De fleste nystartede virksomheder har brug for likviditet, og at betale for meget i skat i opstarten giver ikke mening. Dine penge er bedre brugt på at skabe omsætning.

Når der er gået et kvartal, så kig på dit regnskab, hvordan ser det ud med ordre beholdningen, og hvor tænker du, at dit overskud lander?

Nu er situationen måske den, at der er kommet lidt gang i butikken, og derfor retter du din selvangivelse til måske 25.000 kr i overskud af virksomheden. Det betyder, at dine b-skatte rater øges for resten af året. Men da du jo har mere gang i forretningen, har du (forhåbentligt) også flere penge til at betale skatteraterne.

Sådan gør du efter hvert kvartal (eller den periode, der er meningsfuld for dig). Du øger dermed din skattebetaling i takt med at du faktisk tjener flere penge.

Er det lovligt?

Ja, det er det. Du kan rette din selvangivelse, det antal gange du har brug for. Sådan er det jo – tingene er i konstant forandring, også din indtjening, specielt, når man har egen virksomhed.

Det, der er vigtigt, er at betale skatteraterne. En god idé, er at sætte skatteraterne til betaling via betalingsservice, så sikrer du, at de bliver betalt til tiden, og det altid er det rigtige beløb, der betales👍

Du kan rette din selvgivelse på skat.dk – og læse mere om forskudsopgørelse lige her