fbpx
Vælg en side

For et par måneder siden tikkede der en besked ind fra en bekendt. En bekendt, som har en høj stilling indenfor det offentlige.

Hun spurgte ind til det med at være selvstændig, og hun synes, det var fedt, når folk turde tage springet. Hun spurgte til, hvordan jeg selv havde gjort det, og hvor længe jeg havde været i gang. Hun var faktisk meget nysgerrig.

I løbet af samtalen vidste det sig, at hun faktisk selv overvejede et liv som selvstændig. For med alle de timer man lægger i et (lønnet) arbejde, så ville det måske være mere værdifuldt, hvis de timer var arbejde for sig selv. Både økonomisk og men måske også mere meningsfyldt.

Tænk engang. Selv folk i høje stillinger har disse tanker!

Og ved du hvad. Det er der faktisk mange andre, der også har.

Det som mange strander på er, at de ikke ved, hvor man skal begynde og hvor man skal slutte.

Det kan også være en hård nød at knække.

For mig tog det faktisk 10 år, før jeg turde vove mig ud i et liv som selvstændig. I 10 år lå drømmen om dette liv i mine tanker. Nogle perioder var drømmen mere stærk end i andre perioder. Sådan er det. Men en dag var timingen bare rigtig, og jeg vidste, at jeg skulle noget andet, end være der hvor jeg var.

Og ved du hvad, det er det bedste jeg har gjort for mig selv.

Men tilbage til det med, hvordan man kommer i gang. Hvordan knækker du nøden?

Det er det dette afsnit kommer til at handle om. Vejen er ikke ens for alle, men der er 3 grundlæggende ting, du skal have styr på. Det er de 3 ting, som dette afsnit kommer til at handle om.

For det første:

Det allerførste du skal have styr på er – din idé.

Hvad er din ide?

Hvad er det du gerne vil sælge til dine kunder?

Hvilken forandring, er det, du gerne vil give dine kunder?

Hvad er din passion, og hvordan vil du inspirere andre med din passion?

Det kan være rigtigt svært at definere din idé. Og måske er der mange andre, der laver det samme som dig.

Hvad er det så, der gør dig unik?

Hvis nu du er terapeut – hvem er din idelle klient så?

Hvilken udfordring hos din klient er det, du kan løse bedst?

Kunne det være problemer i parforholdet?

Spiseforstyrrelser, Angst, usunde vaner, barnløshed eller noget helt andet?

Tænk over, hvem du allerhelst vil hjælpe. Det kan måske få dig til bedre at stille ind på netop det, du gerne vil arbejde med.

Ved at være specifik er det også lettere at få de rigtige kunder, og folk kan også bedre huske dig, for det kun kan.

Lad mig give dig et eksempel.

Du står og venter på en taxa uden for et hotel. Ved siden af dig, står en anden person i køen på taxaerne. I falder i snak og den anden person spørger dig til, hvad du laver.

Du svarer: ” Jeg er terapeut, hvad laver du”?

Det er et fint svar, men vedkommende er ikke blevet klogere på, hvilken slags terapeut du er.

Hvis du i stedet svarede: ”Jeg er terapeut og hjælper primært unge med angst”, så har modtageren et helt klart billede af, at du hjælper unge mennesker, der har angst. Chancen for at vedkommende tænker på dig, næste gang han/hun møder et ungt menneske med angst er langt større. For nu ved vedkommende, hvem du hjælper.

Det kan sagtens være, at du kan hjælpe med andre problemstillinger også, men ved at være specifik med dem, du gerne vil hjælper (din målgruppe), så er chancen for at lykkes meget større.

Du er ret langt i processen, når du ved hvad din idé er. Altså hvad er det, du gerne vil hjælpe folk med, og hvem er det du kan hjælpe bedst.

For det andet:

Når du har styr på din idé og målgruppe, så er det tid til at se dig selv. – og dine nærmeste.

Noget af det allervigtigste er faktisk, at din familie bakker dig op i din beslutning. At de er med dig på din rejse.

De behøver ikke nødvendigvis at forstå dit forretningskoncept eller forstå hvordan man skulle kunne leve af det. Men det er vigtigt at de bakker dig op.

Hvis du har en partner og I har fælles økonomi, så er det super vigtigt, at I får talt det her iværksætteri grundigt igennem.

Lad mig sige det, som det er. De færreste har indtægt fra dag 1.

Derfor er det vigtigt, at I får kigget jeres privat økonomi nøje igennem, og finder ud af, hvor meget indtægt i kan undvære, og i hvor lang tid.

Med det mener jeg, at I skal skære alt unødigt fra. Det kan være bil nr 2, ferier, børnene skal måske sættes ned i tid i institutionen.

Hvad har I af opsparing, som I kan bringe i spil. Har i evt. noget friværdi i huset/lejligheden?

Det I skal finde frem til er, hvor lang tid kan du gå uden en indtægt?

Hvornår er det nødvendigt at du bidrager med penge til den fælles husholdning?

Hvis der er behov for, at du fra dag 1 skal bidrage med noget økonomi, så kunne en løsning være, at finde et deltidsjob. Eller starte din virksomhed sideløbende med dit nuværende job. Der er mange løsningsmuligheder, og I skal som familie finde ud af, hvad der passer ind i jeres liv og livsstil.

Der er som sagt mange løsningsmuligheder, og det gælder i høj grad om at se mulighederne fremfor begrænsningerne. Og det er super vigtigt, at I derhjemme får alt økonomien gået igennem, så I ved, hvor I står.

Jeg har set eksempler, hvor partneren hele tiden presser på for at der skal komme noget indtjening, og det har forlist flere små iværksætterdrømme, og et liv som lønmodtager, har været kompromiset fine kunst.

Det synd, hvis der er noget uforløst, der ikke blive prøvet af.

Det er derfor vigtigt for mig at understrege, at din familie/partner skal bakke dig 100% op i det der. For det bliver et fælles projekt, uagtet at din partner ikke arbejder i din virksomhed.

Den 3. ting:

Den 3. ting jeg vil råde dig til at tænke over, er hvem der kan hjælpe dig.

Når man starter egen virksomhed, så er det en lang læringsrejse, og der er ikke noget der ved det hele fra starten af. Hvis de siger det, så taler de ikke sandt.

Der er rigtig mange ting, man må lære hen ad vejen, og så man ikke nødvendigvis kunne have forudset.

Derfor er det vigtigt at finde nogen, der kan hjælpe dig.

Hvem kan hjælpe dig med hjemmeside og markedsføring?

Hvem kan hjælpe dig med at finde ud af økonomi og regnskab?

Hvem har du i dit netværk, der kan skabe relationer til dine potentielle kunder. – en lille fodnote her, at ofte findes ens kunder i netværkets netværk.

Tænk på, hvem der har gået selvstændig vejen før dig? Er der nogen her der kan hjælpe?

Måske skal du overveje at finde et kursus, som kan hjælpe dig i gang med iværksætteriet. I mange kommuner har man et erhvervstilbud, som har kompetencer, til at hjælpe nystartede virksomheder. Ræk ud til dem. Det er super god og brugbar viden.

En anden vej kunne også være at finde et godt netværk at blive medlem af. Et lokalt netværk, hvor der er repræsenteret forskellige brancher kunne være et rigtigt godt sted at starte. Man kan måske både finde kunde emner, men ligeså vigtigt er det et netværk af kompetencer. Kompetencer, som man kan række ud til, når man har behovet.

Oftest kommer kunderne ikke fra ens eget netværk, men fra netværkets netværk. Jo større dit netværk er , jo større er dit netværks netværk også. Dit netværk er dine ambassadører, også selv om de aldrig bliver din kunde. Det må du endelig ikke undervurdere.

For at samle op på dagens episode, så er der 3 ting, du skal have styr på inden du går i gang med livet som selvstændig.

Det første du skal være klar over, er hvad din ide er. Hvad er det du vil sælge og hvem er det du vil sælge til? Hvem hjælper du bedst med det du kan? Hvilken forandring, er det du giver dine kunder? Disse spørgsmål er det vigtigt at du kan svare på.

Det næste og måske det allermest vigtige, er at få styr på hjemmefronten.

Få talt økonomien og budgettet igennem, så der er helt klare linjer. Så ved du, hvor lang snor du har, og hvilke rammer og forudsætninger din virksomhed kan starte under.

Det er virkeligt vigtigt at familien bakker op om projektet.

Til slut vil jeg anbefale dig at finde de folk, der kan hjælpe og støtte dig i din rejse. Måske har du selv en del  af de kompetencer, som det kræves at starte og drive en virksomhed. Men ellers gælder det om at finde nogen som kan hjælpe dig, med det du ikke selv har den store erfaring med. Her kan dit netværk være rigtigt brugbart.
Rejsen behøver du ikke at tage helt alene.
Spørg om hjælp.

Men hvad så med alt det praktiske, spørger du måske.

Du starter din virksomhed på virk.dk

Det gælder uanset hvilken virksomhedsform du ønsker. Hvis du skal starte et ApS eller A/S skal du have en advokat med ind over. Her kan du finde nogle fine online løsninger på nettet, så du let og billigt kan komme i gang.

Hvis du vil starte enkeltmandsvirksomhed, så opretter du den selv på virk.dk

Om min bekendte tør springe ud i et liv som selvstændig og vende ryggen til den faste og trygge indkomst, ja det må tiden vise.

Men jeg ved, at mange derude drømmer om det.
Og måske er 2022 året, hvor du tør tage springet?

Jeg hepper på dig!